Discussing history and politics over a pint

Anna Maria Mäki
Sinikka Paavilainen
Mari Pyy
Janne “Rysky” Riiheläinen
Tiina Sotkasiira
Raija-Liisa Viirret

Kirjailijat, bloggari ja yhteiskuntatieteiden tohtori pääsevät vauhtiin Counting House -pubissa toisiinsa löyhästi kietoutuvien aihepiirien tienoilta lauantaina 19.8. klo 18 alkaen. Tervetuloa kuuntelemaan alustuksia ja osallistumaan keskusteluun näiden ajankohtaisten aiheiden tiimoilta, tuopin äärellä tai ilman!

Viestintäasiantuntija ja turpobloggari Janne ”Rysky” Riiheläinen alustaa aiheesta: “Informaatiovaikuttamisen olemus, tavoitteet ja tekijät”.
Joensuulainen Janne Riiheläinen on tullut tunnetuksi maanläheisestä ja ymmärrettävästä tavastaan kirjoittaa turvallisuuspolitiikasta ja sen kiemuroista. Hän on myös yksi johtavia informaatiovaikuttamisen asiantuntijoita, kouluttaen erilaisia tahoja ymmärtämään nykyisen mediaympäristön tilaa oman toimintansa kannalta. Riiheläinen piti Helsingin Sanomien sivuilla Turvallisuuspolitiikan Korkeajännitys-nimistä viikkokatsausta, ja osallistui tasavallan presidentin Kultaranta-keskusteluhin vuonna 2015. Helmikuussa 2017 Riiheläiseltä ilmestyi kiitosta kerännyt kirja #Turpo – turvallisuuspolitiikan tunteet ja järki. Riiheläinen kolumnoi turvallisuuspolitiikasta Yleisradiossa ja sanomalehti Karjalaisessa. Hän on näkyvä keskustelija turvallisuuspolitiikassa ja kirjoittaa aktiivisesti omaan Uusi maanpuolustus -blogiinsa.

Yhteiskuntatieteiden tohtori Tiina Sotkasiira alustaa aiheesta ”Brexit ja Britannian suomalaiset”. Sotkasiira toimii tutkijana ja opettajana Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden laitoksella. Hän väitteli vuonna 2013 aiheenaan Venäjän etnisyyspolitiikat sekä Pohjois-Kaukasiasta kotoisin olevien nuorten kokemukset arkipäivän rasismista. Väitöskirjan pohjalta kirjoitettu kirja ”Russian Borderlands in Change. North Caucasian Youth and the Politics of Bordering and Citizenship” ilmestyi vuonna 2016 arvostetun Routledge-tiedekustantamon julkaisemana.
Sotkasiiran nykyinen tutkimustyö keskittyy Suomen maahanmuutto- ja kotouttamispolitiikkaan sekä kasvukeskusten ulkopuolelle suuntautuvan muuttoliikkeen tutkimukseen. Tällä hetkellä Sotkasiira on vieraileva tutkija Glasgow’n yliopistossa. Kesällä 2017 hän on haastatellut Iso-Britanniassa asuvia Suomen kansalaisia brexitiin ja sen mukanaan tuomiin muutoksiin liittyen. Tutkimuksen etenemistä voi seurata Facebookissa osoitteessa: https://www.facebook.com/suomalaistenbrexit/?fref=ts

Kirjailija Sinikka Paavilainen alustaa kirjastaan ”Kyynelvaunut”: Kyynelvaunut on hurja ja koskettava matka inkerinsuomalaisten kohtaloihin Neuvostoliitossa, Suomessa ja Virossa. Kolme perhettä pakenee sortoa ja sotaa rajan yli. Josif Stalinin varjo yltää kuitenkin kauas. Tositapahtumiin perustuva romaani sijoittuu vuosiin 1929–1953. Se on väkevä selviytymiskertomus, joka kuvaa tuhansien inkerinsuomalaisten synkkiä kokemuksia sodasta. Vihdoin on tullut aika, jolloin totuuden voi kertoa.
Kirja antaa kasvot ja äänet pelon vallassa eläneille ihmisille. Inkerinsuomalaiset kokivat kovia: pakkokollektivisoinnin, karkotukset Siperiaan, terrorin, saksalaismiehityksen, työssäolon Suomessa jatkosodan aikana ja sodanjälkeiset kyyditykset takaisin Neuvostoliittoon.

Tervetuloa!